Marina Bulut

Direktor finansija

Imajući u vidu da je BFF bila jedna od najvećih domaćih investicija u godini osnivanja, da li je dosadašnji rast ispunio očekivanja?

Sa uloženih 34 miliona evra „greenfield“ investicije, fabrika je 2018. godine bila jedna od najvećih investicija u Srbiji i predstavljala je značajan iskorak na ovdašnjem tržištu dečje hrane, jer smo doneli nove standarde u proizvodnji i potrošačima ponudili visoko kvalitetne i zdrave proizvode. Kada uložite u najsavremeniju opremu, obezbedite velike proizvodne kapacitete koji omogućavaju izvoz i prisustvo na velikom broju tržišta i okupite tim stručnjaka u oblasti proizvodnje dečje hrane, izvesno je da kroz nekoliko godina dođete do očekivanih i planiranih rezultata. Mi smo sada upravo na mestu na kojem smo želeli da budemo u smislu postavljenih ciljeva, ali to ne znači da stajemo. Sada idemo dalje, nastavljamo sa inovacijama, ulaganjima i proširenjem asortimana, pa mogu da kažem da u narednim godinama očekujemo dalji rast.

U kojoj meri domaća proizvodnja poput Baby Food Factory doprinosi rastu celokupne privrede?

Domaća proizvodnja je značajna iz nekolika aspekata. Pre svega, fabrike poput naše nude kvalitetne domaće proizvode, čime automatski osnažuju čitavu industriju proizvodnje hrane, a naročito dečje hrane, u ambijentu u kojem su u ovoj oblasti već godinama unazad dominantni veliki strani igrači. Dalje, samim otvaranjem ovakve fabrike, mi smo već u u prvoj fazi uposlili preko 100 stručnjaka različitih profila, čime smo pružili doprinos unapređenju privrednog ambijenta. I na kraju, izvozom na tržište regiona, EU, Zajednice nezavisnih država, kao i na afričko tržište, doprinosimo ukupnom povećanju izvoznog učinka Srbije.

Da li stabilno poslovanje omogućava nove investicione odluke?

Svakako da je stabilno poslovanje osnov za dalji razvoj. Naše poslovanje zasniva se pre svega na dobrom planiranju, balansu između potrošnje i profita, detaljnim analizama svakog tržišta na kojem planiramo prisustvo i stalnim evaluacijama naših poslovnih procesa. Konstantna razmena informacija svih sektora u kompaniji neophodna je za praćenje razvoja biznisa, pravovremeno upravljanje rizicima i donošenje ispravnih poslovnih odluka. Zahvaljujući svemu tome, mi smo za period od osnivanja do danas došli u poziciju da imamo prostor za nova ulaganja, kroz koja proširujemo postojeći asortiman novim proizvodima, što nam u budućnosti otvara nove perspektive razvoja i dalji rast plasmana.