Za samo godinu dana postali smo omiljeni brend mališana i roditelja širom regiona

Fabrika dečije hrane - Baby Food Factory otvorena je krajem oktobra 2018. godine i vrlo brzo pozicionirala se kao lider na tržištu. Prva godina bila je puna izazova, ali i velikih uspeha. Od novog i nepoznatog brenda, proizvodi Nutrino postali su omiljena hrana mališana, ali i njihovih roditelja širom regiona.

Samo u izgradnju Fabrike dečije hrane uloženo je 34 mil EUR, a značaj ove investicije prepoznala je i eKapija koja je kompaniji Baby Food Factory dodelila nagradu za investiciju godine Aurea 2019.

O rezultatima poslovanja tokom prve godine, pozicioniranju brenda, ali i daljim planovima kompanije, razgovarali smo sa Milenom Cvetković, izvršnim direktorom Baby Food Factory.

 

eKapija: Baby Food Factory je otvorena krajem oktobra 2018. godine. Kakvi su rezultati poslovanja godinu dana kasnije i da li ste zadovoljni postignutim?

- Tržište dečije hrane je izuzetno osetljivo, prvenstveno zbog kategorije potrošača kojima su ti proizvodi namenjeni. Upravo zbog toga je briga o pravilnoj i zdravoj ishrani deteta jedan od najvažnijih zadataka kompanije Baby Food Factory i na njemu se zasniva čitavo naše poslovanje.

Izgradnja brenda, posebno u ovoj kategoriji, nije nimalo lak posao, jer je tržište formirano, postoje prepoznatljivi proizvođači, izgrađeno poverenje potrošača i ukusi koje su deca izabrala kao svoje favorite. Ipak, čvrsto smo verovali u našu ideju da kvalitetnim proizvodima doprinesemo zdravoj budućnosti generacija koje dolaze, verovali smo u same proizvode, i da ćemo zadobiti poverenje korisnika. Za samo godinu dana prešli smo put od potpuno nepoznatog, novog domaćeg brenda na tržištu, do brenda kojem roditelji veruju i redovno kupuju, a deca vole i rado biraju.

Rezultati sa terena pokazuju kontinuiran rast u udelu koji naši proizvodi ostvaruju na tržištu dečije hrane, i u pojedinim kategorijama, nalazimo se u samom vrhu, zajedno sa velikim, globalnim proizvođačima koji su dugi niz godina prisutni na ovdašnjem tržištu. Udeo Nutrina u tržištu dečje hrane dostigao je već 17%, što je izuzetan uspeh za jedan mlad brend i za domaću proizvodnju. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je Nutrino za kratko vreme postao sinonim za zdravu i ukusnu dečiju hranu.

Ova godina je bila puna izazova za tek otvorenu fabriku, ali su ostvareni rezultati dokaz da imamo dobre i kvalitetne proizvode. Jedan od njih je svakako i Aurea, nagrada za investiciju godine, koja za nas predstavlja poseban vid priznanja i potvrdu da je Baby Food Factory prepoznata kao projekat koji doprinosi vraćanju domaće industrije dečije hrane na mesto koje zaslužuje.

Veliku zahvalnost za ostvareni uspeh dugujemo našim kolegama iz svih sektora, jer bez njihove stručnosti i posvećenosti postavljenom cilju, ne bismo ostvarili ovakve uspehe za samo godinu dana poslovanja.

 

eKapija: Tokom prethodne godine, otvorena su i tržišta u regionu. U koliko zemalja trenutno poslujete i da li postoje planovi za osvajanje novih tržišta i van regiona?

- Nakon početka prodaje u Srbiji, već od novembra prošle godine su Nutrino proizvodi dostupni u maloprodajnim objektima širom Crne Gore i za vrlo kratko vreme je ostvaren veliki broj ponovljenih kupovina. Dobar start brenda u Srbiji i Crnoj Gori nas je ohrabrio i okrenuo ka novim tržištima, pa smo omogućili i deci u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji da zdravo i bezbedno rastu i razvijaju se uz Nutrino. Do kraja ove godine planiramo i ulazak na tržište EU i počinjemo sa Hrvatskom.

Od februara ove godine, naši proizvodi se nalaze i na policama dečije hrane u Ruskoj Federaciji.

Srednjoročni plan naše kompanije je prisustvo i na tržištu jugoistočne Evrope i Zajednice nezavisnih država u kojoj su Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan. Imamo visokokvalitetan proizvod, kapacitete koji mogu da zadovolje potrebe znatno većeg tržišta, nego što je regionalno, i verujemo da ćemo se već sledeće godine približiti realizaciji tog plana.

 

Kompletan intervju možete pročitati na portalu eKapija, na linku.


Objavljeno: 24.10.2019