Za najmlađe samo najzdravije

Ko može postati dobavljač Fabrike dečje hrane (BFF), kako se sprovodi kontrola od trenutka kada se sirovina dopremi u fabriku, a i nakon toga, tokom čitavog procesa proizvodnje, šta podrazumeva fizičko-hemijska i mikrobiološka kontrola, u intervjuu za portal Plodna zemlja govorila je Snežana Agatunović, direktor kvaliteta BFF.

Plodna Zemlja: Kako se može postati dobavljač sirovine BFF, šta su osnovni uslovi koji moraju da budu zadovoljeni?

Agatunović: Fabrika dečje hrane je postavila visoke standarde u skladu sa izuzetno zahtevnom industrijom hrane za malu decu i odojčad, parirajući i znatno naprednijim tržištima, i moram da napomenem da maksimalnu pažnju posvećujemo izboru kvalitetnih i zdravstveno bezbednih sirovina. Putem nabavke, preko prijema uzoraka i izbora odgovarajuće sirovine od odabranih dobavljača, naših partnera, u proizvodnju ulaze samo sirovine najvišeg kvaliteta. Reč je o velikom broju standarda i regulativa koje morate ispoštovati, od Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica, Pravilnika o deklarisanju i označavanju hrane, Pravilnika o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa… do Zakona o bezbednosti hrane, kao krovnog dokumenta. Osim toga, sirovine koje koristimo odobrene su za proizvodnju dečje hrane i po najstrožim evropskim standardima. Odobreni dobavljači su u obavezi i da obezbeđuju rezultate ispitivanja u pogledu usklađenosti sa regulativom, kao i zahtevima naših specifikacija.

Plodna Zemlja: Opišite proces kontrole, naročito kad se sirovina doprema u fabriku? Šta podrazumeva interna a šta eksterna kontrola, a i kasnije kako se ona sprovodi i u procesu proizvodnje?

Agatunović: Kvalitet kao dugoročno opredeljenje sa ciljem da proizvodi izađu na tržište kvalitetni i bezbedni, zdravstveno ispravni, zahteva kontinuiranu kontrolu, od izbora i prijema sirovina, priprema linija za proizvodnju, svih koraka pripreme i punjenja proizvoda, do završnog kontrolisanja i ispitivanja. Dakle, proizvod se identifikuje u svim fazama i izlazi na tržište nakon izvršenih laboratorijskih ispitivanja koja potvrđuju senzorsku i fizičko-hemijsku ispravnost, odsustvo svih hemijskih kontaminenata i pesticida i mikrobiološku ispravnost. Redovna provera vrši se od strane naših, a potom i eksternih akreditovanih laboratorija. Tek nakon svih ovih provera proizvod dolazi na police, gde potrošači mogu biti sigurni u njegov kvalitet i bezbednost. 

Plodna Zemlja: U sastavu BFF posluju fizičko-hemijska i mikrobiološka laboratorija koje imaju najsavremeniju opremu. Šta konkretno one u dnevnim ili mesečnim okvirima i koliko kontrolišu? 

Agatunović: U savremeno opremljenim laboratorijama kontrole kvaliteta sprovode se senzorska (boja, miris, ukus, izgled, konzistencija), fizičko-hemijska, hemijska i mikrobiološka ispitivanja). Reč je o trećem i završnom stepenu kontrole, koji se obavlja nakon prijemne i kontrole tokom same proizvodnje, nakon koje proizvodi mogu da krenu put naših potrošača. Ovakav sistem kontrole, savremena oprema i stručnost našeg tima omogućavaju nam da potrošačima ponudimo najveći kvalitet, da im pomognemo u nimalo lakom zadatku roditeljstva i budemo pouzdan partner zahvaljujući kojem će znati da su svom detetu pružili najbolje. Za nešto više od dve godine koliko smo prisutni na tržištu, pokazalo se da oni to umeju da prepoznaju.

Plodna Zemlja: Koliko je angažovano zaposlenih u procesu kontrole?

Agatunović: Tim kontrole kvaliteta sačinjavaju kako mladi, tako i inženjeri sa iskustvom, od prijemnih, procesnih inženjera,  inženjera fizičko-hemijske laboratorije, do inženjera mikrobiologa i specijalista mikrobiologije. Međutim, o ostvarenju postavljenih ciljeva brine ceo tim proaktivnih stručnjaka iz svih organizacionih celina fabrike. Mi smatramo da je kvalitet osnovno sredstvo konkurentnosti na tržištu, zbog čega je njegovo obezbeđivanje zadatak svih nas. Kvalitetan proizvod je bio i ostao preduslov za ulazak u tržišnu utakmicu, sticanje i zadržavanje poverenja potrošača i trajanje jednog brenda. U tom pogledu ne možete da pravite kompromise. Sa porastom značaja kontrole kvaliteta proizvoda, akcenat se pomera do upravljanja kvalitetom u mnogo širem smislu – na takozvano integrisano kontrolisanje svih faza proizvodnje. Zato iza naših proizvoda stoji celokupan tim Fabrike dečje hrane.

Kompletan intervju možete pročitati ovde.


Objavljeno: 01.12.2020