Ulazimo u novu fazu poslovanja izlaskom na nova tržišta i širenjem asortimana

O poslovnoj filozofiji kompanije, postignutim rezultatima, ali i planovima za nove kategorije proizvoda, za portal magazina Nova ekonomija govorio je Vukašin Cicmil, direktor prodaje i marketinga Fabrike dečje hrane (BFF). 

NE: Za svega dve godine proizvodnje pokazalo se da srpski brend može da stoji rame uz rame sa poznatim svetskim proizvođačima, da li je bilo teško izboriti se za tu poziciju?

Cicmil: Pre samog početka proizvodnje posvetili smo dosta vremena analizi tržišta, što nam je kasnije pomoglo da odredimo pravac proizvodnje i formiramo portfolio. Svakako da ulazak na tržište dečje hrane nije bio lak, imajuću u vidu da postoji veliki broj domaćih i multinacionalnih kompanija koje posluju već dugi niz godina, ali znali smo sa čim ulazimo, da tržištu možemo da ponudimo inovacije u pogledu drugačijeg asortimana, praktičnijih pakovanja i visokog kvaliteta. Zauzeli smo startnu poziciju i za kratko vreme uspeli da dostignemo 20% udela na domaćem tržištu dečje hrane, a rezultati sa terena pokazuju da taj procenat nastavlja da raste. Kvalitetan proizvod nađe put do potrošača i ponosni smo što je jedan domaći brend postao omiljeni deo svakodnevice naših najmlađih. 

NE: Proizvodi fabrike dečje hrane izvoze se na 12 tržišta, između ostalih i na EU tržište, šta možete da im ponudite i šta očekujete?

Cicmil: Fabrika dečje hrane je za prvih godinu i po dana poslovanja obezbedila prisustvo svojih proizvoda na tržištima u regionu, kao i u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR. U ovoj godini smo izašli i na afričko tržište, pa su  naši proizvodi sada prisutni na tri kontinenta - evropskom, azijskom i afričkom. Odnedavno smo prisutni i na tržištu Evropske Unije, a naša strategija podrazumeva dalje širenje unutar EU, na okolna tržišta kao i dalji prodor u Aziji i Africi. Od maja Nutrino proizvodi pored ostalih imaju i HALAL sertifikat što nam otvara vrata i velikog broja zemalja u kojima se trguje HALAL sertifikovanom robom. Svima možemo da ponudimo bezbednu hranu vrhunskog kvaliteta proizvedenu po najvišim međunarodnim standardima bez GMO i aditiva. Dečja hrana mora da ispuni veoma stroge zahteve i standarde za razliku od namirnica koje kupujemo za pripremu obroka kod kuće, a koje mogu sadržati različite štetne materije iz zemljišta i vazduha, tragove pesticida ili hemikalija za tretman zemljišta. Iz ovog razloga, mame se sve više odlučuju za zdrave, sigurne i kontrolisane proizvode  koji doprinose pravilnom razvoju deteta, a to je upravo ono što im mi nudimo. 

NE: Fabrika dečje hrane ima velike proizvodne kapacitete, da li razmišljate o širenju portfolija?

Cicmil: Naša fabrika opremljena je najsavremenijom, visoko efikasnom tehničko-tehnološkom opremom koja nam omogućava nivo proizvodnje koji uveliko prevazilazi potrebe regiona. Na dnevnom nivou možemo da proizvedemo i do 70 tona gotovih proizvoda, što na godišnjem nivou iznosi oko 22.000 tona gotove hrane za mališane. Proizvodni pogon je konstruisan tako da pored postojećih 5 proizvodnih linija možemo da dupliramo kapacitete. Trenutno proizvodimo oko 130 artikala za različita tržišta, uglavnom u kategoriji dečje hrane. Portfolio sa kojim smo počeli stalno proširujemo novim ukusima, a planiramo da pored ove kategorije uskoro lansiramo i nove proizvode u drugim kategorijama, koji su namenjeni celoj porodici. Inovacije i investiranje u razvoj su naše strateško opredeljenje i sigurni smo da ćemo i u vremenu koje je pred nama uspeti da odgovorimo na potrebe potrošača i ponuditi im naš prepoznatljiv kvalitet, ovog puta u nešto drugačijem obliku. 

Kompletan intervju možete pročitati ovde.

 

 


Objavljeno: 07.09.2020