Kvalitetna dečja hrana ne poznaje granice: Nutrino osvaja i afričko tržište

Drugu godišnjicu poslovanja Fabrika dečje hrane proslavlja u izazovnim vremenima pandemije koronavirusa, ali su i krizna vremena potvrdila da kvalitetna dečja hrana ne poznaje granice. Brend Nutrino našao je svoj put i do mališana na afričkom kontinentu, kompanija je duplirala broj izvoznih tržišta, zabeležila rast udela proizvoda na domaćem tržištu i razvila novi brend funkcionalne i zdrave hrane za odrasle. O svemu tome, za portal eKapija govorila je Milena Cvetković, izvršna direktorka BFF.

eKapija: Fabrika dečje hrane je i pre krize, zahvaljujući kvalitetu Nutrino proizvoda, obezbedila stabilnu poziciju na tržištu, što je dokaz da su ih kupci prepoznali i da im veruju. Šta pokazuju rezultati?

Cvetković: Svi naši napori da i tokom čitave ove godine budemo pouzdan partner našim kupcima, tu poziciju su dodatno učvrstili. To pokazuju i rezultati, duplirali smo broj izvoznih tržišta, udeo naših proizvoda na tržištu beleži rast, upotpunili smo portfolio novim proizvodima i pored segmenta dečje hrane u kojem smo postali važan igrač, ušli smo u novu kategoriju, razvojem novog brenda funkcionalne i zdrave hrane za odrasle - Nutrino Lab. Zbog svega toga drugu godišnjicu poslovanja obeležavamo zadovoljni ostvarenim uspehom, uprkos svim preprekama na koje smo ove godine nailazili.

eKapija: Fabrika dečje hrane (BFF) je opremljena visokoefikasnom tehničko-tehnološkom opremom velikih proizvodnih kapaciteta. Čitava fabrika, urađena je u takozvanim "panelima čistih soba", šta to konkretno znači za kvalitet proizvoda?

Cvetković: Ono što našu fabriku svrstava u rang najsavremenijih svetskih i čini jedinstvenom tog tipa u regionu, jesu upravo oprema i tehnologija, koje garantuju proizvodnju u skladu sa najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti dečje hrane. Sama fabrika je opremljena modernom opremom velikih kapaciteta, dok su tehničko-tehnološki procesi koje primenjujemo najsavremenija rešenja, pa je tako proces proizvodnje potpuno automatizovan i odvija se u kontinuitetu, što nam omogućava dobijanje zdravstveno bezbednih i kvalitetnih gotovih proizvoda.

Pojam čistih soba je poznat u vrlo osetljivim proizvodnjama i industrijama, kakva je farmaceutska, ili čak u operacionim salama gde je čistoća od presudne važnosti i reč je uslovima koji su iznad standarda u proizvodnji dečje hrane. To praktično znači da imamo sopstvenu mikroklimu u proizvodnom pogonu i da naši proizvodi nastaju u najčistijoj mogućoj sredini, čime smo napravili značajan iskorak u industriji. Dodatno, mikrobiološku ispravnost proizvoda garantuje proces pasterizacije, a način sterilizacije teglica na visokim temperaturama onemogućava razvoj mikroorganizama i obezbeđuje duži rok trajanja, iako u proizvodima nema konzervanasa i dodataka.

eKapija: Koliko artikala proizvodite i koliki je udeo Nutrina na domaćem tržištu dečje hrane?

Cvetković: Trenutno proizvodimo oko 130 artikala za različita tržišta, uglavnom u kategoriji dečje hrane. Brend Nutrino, pod kojim proizvodimo kompletan portfolio dečje hrane, ostvaruje odlične rezultate od samog početka i njegov udeo na domaćem tržištu trenutno iznosi 25%, a rezultati sa terena govore da taj procenat beleži pozitivan trend rasta. Ovaj rezultat nas svrstava među vodeće proizvođače dečje hrane, a verujem da ćemo u narednom periodu proširivanjem asortimana nastaviti sa povećanjem tržišnog udela i učvršćivanjem naše pozicije u industriji dečje hrane.

eKapija: Na kojim tržištima poslujete? Da li je u planu širenje asortimana proizvoda i izlazak na nova tržišta?

Cvetković: Pored zemalja regiona, Nutrino proizvodi su prisutni i u zemljama Evropske unije, u Rusiji, kao i u zemljama bivšeg SSSR-a. Ove godine smo otpočeli i osvajanje afričkog kontinenta, kroz ulazak na tržišta Zambije i Angole, a naša istraživanja i rezultati sa terena pokazuju da kvalitetna dečja hrana ne zna za granice, jer su korisnici izuzetno zadovoljni našim proizvodima, kao i da ovo tržište ima ogroman potencijal kada je u pitanju industrija dečje hrane. U narednom periodu planiramo dalje širenje unutar zemalja EU, Afrike i Azije.

Stabilan uspeh Nutrina nas je motivisao da razvijemo potpuno novi, Nutrino LAB asortiman, koji čine 100% prirodni pirei od voća i povrća, kao i sokovi bez ikakvih dodataka, namenjeni čitavoj porodici. Lansiranjem Nutrino LAB proizvoda, koji su jedinstveni na našem tržištu, drugu godišnjicu rada fabrike obeležavamo bogatiji za čitav jedan portfolio i proizvodnju proširujemo novom kategorijom proizvoda. Kreiranjem Nutirina pre dve godine postavili smo standarde u kvalitetnoj, zdravoj i prirodnoj dečjoj hrani, i sada te standarde želimo da postavimo u segmentu zdravih i funkcionalnih obroka, portfoliom proizvoda kakav na našem tržištu ne postoji.

Kompletan intervju možete pročitati ovde.

 

 
 

Objavljeno: 30.10.2020