Korporativna kultura se gradi i u mirnim vremenima ali i u vremenima krize

O tome na koji način treba uspostaviti sinergiju svih sektora jedne kompanije kako bi biznis ostvario svoje ciljeve, o promenama u načinu rada i tome zašto je važno da se korporativna kultura zasniva na inovacijama, je za portal eKapija govorila direktorka ljudskih resursa i opštih poslova Fabrike dečje hrane (BFF), Ivana Kambasković.

eKapija: U današnje vreme upravljanje ljudskim resursima postaje sve važniji deo svake kompanije. Česte promene na tržištu menjaju načine rada, kakva je danas uloga HR-a?

Kambasković: Uloga HR-a se nije menjala kroz vreme: uvek se u suštini bazirala na tome da pomogne biznisu da ostvari svoje rezultate kroz upravljanje organizacijom i ljudskim potencijalom. Menjaju se okolnosti, tržište, potrebe potrošača, makroekonomski faktori, demografski podaci, tehnologija itd. Uloga HR-a je da u svim tim promenama i dalje omogućava biznisu da ostvari svoje ciljeve. To znači da u promenama, i HR i biznis treba da se menjaju i prilagođavaju, kako bi ostvarili svoje najoptimističnije scenarije.

eKapija: Da li profesionalni HR postaje neophodan za kompanije koje nameravaju da opstanu na tržištu?

Kambasković: Kompanije su u prošlosti opstajale i bez HR-a ali, nekada su i kuće opstajale bez struje, zar ne? Kompanijama koje imaju u planu dugoročnu održivost, HR može značajno da pomogne u tome. Sinergija svih sektora kompanije i zajednička opredeljenost ka strategiji je recept za uspeh, a ne samo HR kao takav. To naravno znači i da je profesionalnom HR-u kompanija koja ga vrednuje idealno okruženje da pokaže sve svoje mogućnosti i da dodatnu vrednost.

eKapija: Da li su naše kompanije i dalje prevashodno usmerene na borbu za profit, čak i opstanak u vreme krize i koliko tu ostaje prostora za izgradnju korporativne kulture u kojoj se zaposleni smatraju nosiocima jedne kompanije?

Kambasković: Korporativna kultura se gradi i u mirnim vremenima ali i u vremenima krize. Borba za profit je prirodni cilj svake kompanije i ne treba bežati od toga. U toj borbi za profit, one najbolje kompanije znaju da je korporativna kultura osnovni uslov za uspeh i to ne zaboravljaju ni u teškim vremenima. Kao što kaže Vinston Čerčil, „Nikad ne dopustite dobroj krizi da propadne“ – u smislu: iskoristite i krizu za dobre stvari i promene. I u krizi i van krize, u Fabrici dečje hrane (BFF) zaposleni su bili i ostali stub poslovanja. To se pokazalo i u prethodnim mesecima kada smo i mi, kao i čitav svet poslovali i živeli u izmenjenim okolnostima, ali i u prethodne dve godine, od samih početaka Fabrike, od kada iza čitave naše priče stoji jedan veliki, složan tim sa zajedničkom vizijom kreiranja zdrave budućnosti za generacije koje dolaze. Zajedničke su nam vrednosti kompanije i velika vera u naše proizvode i brend koji zajedno gradimo od samog početka. Za to vreme prešli smo veliki put, i od novog i nepoznatog proizvođača dečje hrane, postali prepoznatljiv brend, kompanija koja izvozi na 13 tržišta i koja beleži kontinuiran rast. To je uspeh svakog od naših kolega koji je u ovu našu priču utkao znanje, iskustvo, profesionalizam i želju da kreiramo kvalitet na koji svako od nas može da bude ponosan.

Kompletan intervju možete pročitati ovde.


Objavljeno: 23.09.2020