Kompleksnost lanca snabdevanja osetljivih proizvoda

Proizvodnja dečje hrane je veoma kompleksan posao koji pred proizvođača postavlja rigorozna pravila u čitavom lancu snabdevanja. O tome kako je Fabrika dečje hrane organizovala svoju logistiku i distribuciju gotovih proizvoda, na koji način se organizuje izvoz na veliki broj tržišta i kako u tom lancu obezbediti kvalitet i pouzdanost, za portal Pluton Logistics govorio je Zoran Orlić, direktor logistike BFF.

PL: Recite nam nešto više o tome koliku proizvodnju BFF godišnje ostvaruje. Koji procenat plasirate u Srbiji, a koji izvozite? U koje zemlje izvozite?

Orlić: Veliki proizvodni kapaciteti omogućavaju nam godišnju proizvodnju od 22.000 tona. Trenutno oko 30% proizvedenih količina plasiramo na tržištu Srbije, a 70% izvozimo u Rusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, Albaniju, Angolu i Zambiju. Oko 80% godišnje proizvodnje čine naši brendovi Nutrino i #Kada ja porastem, dok 20% predstavljaju privatne robne marke za rusko tržište.

PL: Afrika kao izvozno tržište je veoma interesantna. Kakve rezultate tamo postižete?

Orlić: Ove godine smo plasirali naše proizvode na tržišta Zambije i Angole. Informacije koje smo dobili od našeg distributera kao i maloprodajnih lanaca u kojima su pozicionirani naši proizvodi nam govore da treba da nastavimo sa razvojem poslovanja na tim tržištima. Kvalitetan proizvod uvek nađe mesto na tržištu, a na nama je da daljim “slušanjem glasa potrošača” obezbedimo dostupnost u asortimanu koji je prilagođen svakom tržištu ponaosob. Trenutno smo na početku našeg “afričkog” puta, ali naša strateška odluka je da nastavimo plasman trenutnog portfolija, kao i razvoj novih proizvoda koji će zadovoljiti potrebe potrošača u ovom delu sveta.

PL: Dečja hrana pripada kategoriji izuzetno osetljive robe. Koliko to menja ustaljeni lanac snabdevanja?

Orlić: Proizvodnja dečje hrane je veoma kompleksan posao. Zahtevi koji se postavljaju pred proizvođača su rigorozna kontrola ulaznih repromaterijala, obezbeđivanje sledljivosti sirovina i ambalaže, kontrola porekla repromaterijala i stalno preispitavanje dobavljača, skladištenje u odgovarajućim bezbednosnim i temperaturnim režimima, usklađenost sa zakonskom regulativom i strogo poštovanje standarda iz oblasti bezbednosti hrane, te na kraju kontrola isporuke gotovih proizvoda kupcima, uz praćenje rokova trajanja proizvoda na policama maloprodajnih objekata. Ukoliko gotovi proizvodi pripadaju u grupi dijetetskih proizvoda, neophodna je i registracija u ministarstvu zdravlja na svakom tržištu i obezbeđivanje dozvola za uvoz i puštanje u promet. Neusklađenost regulativa na različitim tržištima je čest izazov sa kojim se susrećemo, ali uspevamo da „savladamo“ sve prepreke na koje nailazimo, kako bi naši proizvodi došli do potrošača u što većem broju zemalja.

PL: Koje standarde moraju poštovati kompanije koje žele da rade sa vama? Na koji način birate kompanije sa kojima sarađujete u oblasti transporta i logistike?

Orlić: Od naših partnera zahtevamo ozbiljan i odgovoran pristup poslovanju, poštovanje zakonskih akata i procedura, kao i doslovnu primenu smernica i uputstava koje propisuju međunarodni standardi u pogledu kvaliteta roba i usluga i bezbednosti hrane. To nije uvek lako, ali se trudimo da u našem lancu snabdevanja održimo primenu i upotrebu svih smernica koje će omogućiti da naši proizvodi budu adekvatno skladišteni i transportovani kako bi zdravstveno ispravni stigli do krajnjih potrošača.

Iako se trudimo da racionalizujemo i smanjujemo troškove poslovanja u čitavom lancu snabdevanja i dalje ne odstupamo od osnovnog principa: kvalitet i pouzdanost su na prvom mestu.

Kompletan intervju možete pročitati ovde.


Objavljeno: 26.10.2020