Kvalitetna dečija hrana treba da bude dostupna svima

Šta je neophodno za kreiranje kvalitetne hrane za odojčad i decu, koji su bili izazovi prilikom kreiranja Nutrino proizvoda i kakve procese kontrole i analiza prolaze proizvodi pre nego što iz fabrike u Dobanovcima dođu do najmlađih, objasnila je Olivera Verac, glavni tehnolog Baby Food Factory u razgovoru za magazin Progressive.

 

Progressive: Koliki su proizvodni kapaciteti Fabrike i šta se sve nalazi u njenom portfoliju? Da li će se portfolio u budućnosti širiti?

Verac: Naša fabrika je opremljena visoko efikasnom tehničko - tehnološkom opremom velikih proizvodnih kapaciteta. Planirani dnevni kapaciteti su od 50 do 70 tona ukusne dečije hrane. Kapacitet postrojenja za proizvodnju i pakovanje sokova i tečnih žitnih kaša na CFT i Tetrapak opremi je 9.000 jedinica u jednom satu, a kapacitet postrojenja za proizvodnju i pakovanje voćnih pirea u „pauč“ ambalaži, na CFT opremi i najmodernijim Bossar pakericama je 10.800 jedinica u jednom satu. Sa linije za proizvodnju i pakovanje kašica u  teglicama izlazi 15.000 jedinica, dok kapacitet postrojenja za proizvodnju i pakovanje suvih žitnih kaša podrazumeva 5.000 jedinica u jednom satu. Deca zbog ubrzanog rasta imaju potrebu za dodatnom energijom i zato hrana za bebe treba da bude visoko energetska, zdravstveno bezbedna i kvalitetna. Ovo je bila osnova za formiranje našeg portfolija, a čine ga suve žitne kaše, ready to drink žitne kaše, sokići, pirei u staklenoj ali i mekanoj „pauč“ ambalaži.

 

Progressive: Molimo Vas da nam detaljnije kažete o kakvim je proizvodima reč, koja su njihova svojstva i benefiti za krajnje potrošače (bebe i decu), po čemu se ističu u odnosu na ostale proizvode iz te kategorije na tržištu?

Verac: Iz našeg portfolija izdvajaju se sledeće kategorije proizvoda: sokovi, tečne žitne kaše, pirei  sa voćem, povrćem, žitaricama ili mlečnim dodacima kao i suve žitne kaše. Nutrino proizvodi su potpuno prirodni, bez dodataka konzervanasa, boja i aroma. Vodili smo računa o raznosvrsnosti i time ponudili široku lepezu važnih nutrijena i hranljivih sastojaka. Naši voćni sokovi i voćni pirei sadrže 100% voće i prošli su proces pasterizacije, čime garantujemo potpunu mikrobiološku ispravnost.

Tečne žitne kaše ili ready to drink žitne kaše, su gotova spremna hrana za naše mališane sa dodatkom žitarica, koje obrok čine hranljivim i kvalitetnim, a prolaskom kroz proces sterilizacije su potpuno mikrobiološki sigurni. Žitarice koje čine osnovni sastojak u našim suvim žitnim kašama su pažljivo birane, a gotov proizvod je obogaćen inulinom koji kao prebiotik doprinosi zdravom i vitalnom organizmu. Opredelili smo se za dodatak vitaminsko-mineralnog kompleksa koji čine 13 vitamina i 3 minerala, od kojih svaki ima važnu funkciju za rast i zdravlje mladog organizma.

 

Progressive: Koji su bili najveći izazovi prilikom kreiranja Nutrino proizvoda?

Verac: Kreiranje hrane za odojčad i malu decu, pre svega podrazumeva obezbeđivanje važnih nutrijenata, raznolikosti voća, povrća i žitarica, i ispunjavanje zahteva tržišta ove hrane, što je samo po sebi izazov. Pored prvih uvodnih sastojaka, važno je ispoštovati stroge standarde i zahteve Pravilnika na domaćem terenu usklađenih sa EU standardima. A onda, kada tehnolozi uđu u jednu veliku kuhinju kakva je naša u Fabrici dečije hrane, važno je ispoštovati stroge zahteve pasterizacije i sterilizacije kako bi naši proizvodi bili zdravstveno bezbezbedni, kvalitetni i ukusni. Povezali smo roditeljstvo, stručnost, dugogodišnje iskustvo i znanje i pretočili ih u naš bogat portfolio hrane za odojčad i malu decu.

 

Progressive: Gde se nabavljaju sirovine za proizvode?

Verac: Sve sirovine koje se koriste u procesu proizvodnje Nutrino proizvoda su pažljivo birane a njihov kvalitet i bezbednost moraju da odgovaraju najstrožim zahtevima Pravilnika i Standarda. Naši dobavljači su sertifikovani, a pronašli smo ih, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Ali za sve je kriterijum bio isti - bezbedan i kvalitetan proizvod. U prethodnom periodu sastavili smo jasne smernice i zahteve u našim specifikacijama i sve to proverili na terenu u auditu kod naših dobavljača. Opredelili smo se za Baby food standarde. Tek nakon potvrde interne i eksterne laboratorije da sirovina odgovara našim zahtevima, sirovina se sa usaglašenim statusom kontrolisanja i ispitivanja, koristi u procesu proizvodnje.

 

Kompletan intervju možete pročitati na linku.


Objavljeno: 04.12.2018